Een beginnershandleiding voor modelbouw – deel 1 van een 4-delige serie
Dus je wilt iets bouwen met je eigen twee handen, maar je bent bakstenen en blokken beu. Misschien is het tijd om de ongelooflijk lonende hobby van modelbouw te proberen. Deze handige gids behandelt enkele van de meest voorkomende vragen over modellen en helpt u bij het kiezen van uw eerste set en benodigdheden. Als je klaar bent om een nieuwe hobby te beginnen, lees dan verder.
Wat zijn modelkits?
Het bepalende kenmerk van modelkits is dat ze in verschillende kleine stukjes worden geleverd die moeten worden geassembleerd om het eindproduct te maken. De kits die we verkopen bij Hobby en Toy Central zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, waaronder plastic, metaal en hout (meestal balsahout). Afhankelijk van het materiaal kun je het model in elkaar zetten met lijm, schroeven, kleine spijkers of een combinatie van de drie. De meeste modelkits vereisen ook wat verf om te voltooien, zodat ze eruitzien zoals op de doos.
Waar gaat schaal over?
De modelbouwsets die we voeren zijn er in talloze schalen, variërend van 1:10 tot 1:2500, en we worden voortdurend gevraagd om de schaal uit te leggen. Kortom, de schaal geeft aan hoeveel een model is gekrompen ten opzichte van de grootte van het origineel. De twee getallen zijn een verhouding: ze vertellen je hoeveel eenheden op het echte werk gelijk zijn aan één eenheid op het model. Als een model 1:1 zou zijn, betekent dit dat één voet op het model gelijk is aan één voet op het origineel, dus in dit geval zou het model op ware grootte zijn. Hoe verder het tweede getal van 1 komt, hoe kleiner de modelkit wordt vergeleken met het origineel. Als een model 1:10 was, betekent dit dat het een tiende van het origineel is. Om het anders te zeggen, als je 1:10 schaalmodel een voet lang is, is het echte werk drie meter lang.
Wat betekenen de vaardigheidsniveaus?
Modelkits zijn over het algemeen verkrijgbaar in een van de vijf vaardigheidsniveaus die aangeven hoe moeilijk het zal zijn om te voltooien:
Vaardigheidsniveau 1: Stukken in elkaar klikken en geen lijm of verf nodig.
Vaardigheidsniveau 2: Gemakkelijkere kits die lijm en verf nodig hebben om te voltooien. Ze hebben meestal minder dan 100 stuks.
Vaardigheidsniveau 3: Kleinere, meer gedetailleerde onderdelen. Ze hebben meestal meer dan 100 stuks.
Vaardigheidsniveau 4: Geavanceerde kits met extra fijne details. Ze bevatten zeker meer dan 100 stuks.
Vaardigheidsniveau 5: Voor ervaren modelbouwers. Ze hebben supergedetailleerde onderdelen, kunnen honderden onderdelen bevatten en hebben vaak bewegende onderdelen, zoals werkende ophanging van auto’s en motorfietsen, roterende propellers in vliegtuigen en beweegbare torentjes op tanks.
Er zijn een paar uitzonderingen op deze verdeling. Alle door Airfix gemaakte modelkits hebben lijm en verf nodig, dus hun niveau 1 is echt een niveau 2. Soms vind je een kit waarvan het vaardigheidsniveau niet wordt vermeld. In deze gevallen kunt u er gerust van uitgaan dat het op zijn minst een kit van niveau 4 is.
Wat heb ik nodig om te beginnen?
De eerste vragen die we onze klanten altijd stellen wanneer ze hun eerste model kopen, is hun leeftijd en wat voor soort ervaring ze hebben met andere soorten “bouw”-producten. Als de nieuwe modelleur onder de tien is, raden we vaak aan om te beginnen met vaardigheidsniveau-1, een in elkaar te klikken kit. Deze kits hebben alleen een mes en vijl nodig om te voltooien, dus ze zijn perfect voor een junior modelleur. We kunnen ook kinderen ouder dan tien jaar die weinig ervaring hebben met het bouwen van speelgoed, een bouwpakket aanraden. Voor iedereen boven de tien raden we meestal aan om te beginnen met een level-2-modelkit. Deze kits vereisen lijm en verf om te voltooien, maar zijn nog steeds eenvoudig genoeg om het voltooide model iets om trots op te zijn.